03.08.2018

Ukkosta ilmassa!

TÄRKEÄÄ TIETOA! Muistathan suojata laitteesi ukkoselta
Kuva tulossa

Kesällä yksi suurimmista uhista sähkölaitteille ja näin ollen myös tietokoneille ja modeemeille on ukkonen. Tietokoneen ja verkkolaitteiden rikkoutumisriski on suurempi omakotitalossa, mutta kohdalle osuva ukkonen saattaa rikkoa laitteita myös kerrostalossa.

Tietokoneen suojaamiseen ukkoselta on vain yksi varma keino. Koneen sähköjohdot pitää ottaa irti seinäpistorasiasta ja koneeseen johdolla kytketyt verkkolaitteet pitää myös irrottaa kaikista pistorasioista.

Televisio suojataan ottamalla virtatöpseli irti seinästä ja myös televisioon kytketty digiboksi on irrotettava pistorasiasta. Ukkonen voi rikkoa television myös antenniverkkoa pitkin, joten myös antennin johdon on oltava irti televisiosta.

Helteisellä tai muuten ukkosherkällä säällä johdot pitäisi olla irrotettuna aina silloin kun ollaan poissa. Jos ukkonen nousee äkisti, sulje heti tietokone ja vedä johdot irti.

Sähköjatkojohdot, joissa on erillinen virtakatkaisija, eivät auta ukkosta vastaan. Erillisillä ylijännitesuojilla voidaan ehkäistä pahempia vaurioita, jos töpseleitä ei heti päästä irrottamaan seinästä. Kuitenkin niihin kytketyt laitteet ovat edelleen fyysisessä yhteydessä salaman aiheuttaman jännitepiikin sisääntulokohtaan.